09.02.2017.

Дана 09.02.2017. године преминуо је у Београду адвокат Страхиња Кастратовић.

Страхиња Кастратовић рођен је 1937. године у Пећи. На Правном факултету у Београду је дипломирао 1961. године, а приправнички стаж обавио у адвокатској канцеларији свог оца адвоката Мила Кастратовића. Адвокат Кастратовић се уписао у Именик адвоката 1967. године и готово без прекида се адвокатуром бавио до смрти.

На почетку адвокатске каријере издвојио се високим дометом правног образовања и говорничком вештином, што му је омогућило да се сврста у ред водећих адвоката који су овом професијом почели да се баве у периоду од 1965. до 1975. године. Кроз педесетогодишњу успешну каријеру био је бранилац у низу медијски атрактивних предмета, међу којима се издвајају: одбрана свештеника Јањића, суђење четничкој групи на челу са Ристом Радовићем, одбране Вука Драшковића, Зорана Ђинђића, Славка Перовића, Новака Килибарде и низа других.

Адвокат Кастратовић је поред успешног професионалног рада био активан и у органима адвокатских комора. У више мандата био је биран за члана Управног одбора и Председништва Адвокатске коморе Србије, а у периоду од 1982. до 1984. годне обављао је дужност председника Адвокатске коморе Београда. У свом професионалном раду испољио је висок степен стручности чиме је допринео развоју адвокатуе и њеном угледу у друштву. Аутор је вечег броја стручних радова. Добитник је Повеље Адвокатске коморе Србије.

Колегу Кастратовића је одликовао бритак ум, врцав дух, предан рад и посвећеност адвокатури. Радио је без одмора у адвокатури 50 година и био је неумољиви критичар негативних појава у професији. Велико лично образовање, унутрашње немире и дилеме, колега Кастратовић је исказивао не само као адвокат, веч и као врстан писац и сликар. За њега је адвокатура била начин живота, а књижевност и сликарство начин да духовно не огруби у потрази за смислом и разлогом постојања. Не тако давно, колега Кастратовић је написао “да је сваки човек дужан због себе и других, да сазна све своје мане и врлине, да открије количину свог самољубља, своју себичност, нереалне амбиције, па чак и мржњу. То може да уради само онај који има храбрости да уђе у мрачне пределе своје душе.”

Страхиња је свој дуг одужио.

С тугом и поштовањем опраштамо се од доајена српске адвокатуре, великог адвоката Страхиње Кастратовића.