Обавештавамо вас да представници адвокатуре нису били позвани на јавно слушање и представљање Акционог плана за поглавље 23 приступних преговора Републике Србије Европској унији. С тим у вези преносимо допис који је Адвокатска коморе Србије упутила Народној скупштини Републике Србије и Министарству правде који гласи:

 

Поштована Председнице Народне скупштине,
Поштована Министарко правде,

Поводом најављеног јавног слушања и представљања Акционог плана за Поглавље 23 приступних преговора Републике Србије Европској унији Адвокатска комора Србије сматра нужним да укаже да адвокатура Србије није позвана да учествује у најављеном јавном слушању нити су примедбе које су у претходном периоду даване на нацрте овог Акционог плана узете у обзир.

Подсећамо да је одредбом члана 67. Устава Републике Србије у поглављу „Људска права и слободе“ грађанима Србије гарантовано право на правну помоћ коју пружају адвокатура као самостална и независна служба и службе правне помоћи у јединицама локалне самоуправе.

Подсећамо да је Универзалном декларацијом УН о људским правима и Европском конвенцијом о људским правима које је ратификовала држава Србија свима гарантовано право на правну помоћ независног правног стручњака у одбрани људских права и интереса. Тај независни правни стручњак јесте адвокат.

Имајући у виду уставно правни положај адвокатуре у Србији и неспорну чињеницу да је адвокатура једина самостална и независна служба пружања правне помоћи чији је основни задатак заштита и одбрана људских права и слобода грађана и њихових интереса, указујемо да је недопустиво да адвокатура и адвокатске коморе у Србији као обавезна професионална удружеа адвоката нису позване да присуствују јавном слушању и представљању Акционог плана за Поглавље 23 приступних преговора са ЕУ.

Наглашавамо да је за адвокатуру Србије неприхватљиво да не учествује у поступку хармонизације прописа РС током приступних преговора за област правосуђа и људских права, а нарочито да се њен правни положај, улога и задаци анализирају изван Поглавља 23. Адвокатура Србије не прихвата да се о правној помоћи и нормативном уређењу адвокатуре расправља у Поглављу 3 – услугама, јер правна помоћ није и не може бити услуга на тржишту.

О овом ставу Министарство правде је више пута обавештено, укључивши и недавни састанак који одржан 13.12.2016. када је истакнуто да ће адвокатура Србије предузети све неопходно пре свега у циљу заштите интереса граађана Србије и одбране њиховог људског права на правну помоћ коју пружа адвокатура као самостална и независна служба, али и ради одбране уставног положаја адвокатуре.

Без учешћа адвокатуре у реформским процесима нема ни независног, стручног и ефикасног правосуђа и Акциони план за Поглавље 23 не може бити реализован у интересу грађана Србије.

 

 

ПРЕДСЕДНИК

АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ

Драгољуб Ђорђевић, адвокат

 

 

Преузимите оригинални текст дописа овде