21.12.2017.

Адвокатска комора Србије је обавештена да је дана 12.12.2017. украдено путничко  возило адвоката Душана Братића из Београда. Крађа путничког возила је извршена на паркингу између зграде Посебног одељења Вишег суда у Београду и општине Вождовац – на простору који је покривен видео надзором више државних органа. Овај догађај је уследио неколико дана након што је адвокату Душану Братићу била упућена вербална претња од стране службеника Министарства унутрашњих послова и то као пуномоћнику привредног друштва. У вези са оба догађаја адвокат Братић је упутио информацију Министру унутрашњих послова и затражио да се предузму мере како би му се обезбедила лична и имовинска безбедност и сигурност и поднео кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал  због сумње да су извршена кривична дела Изнуде из члана 214. став 5.  и кривично дело Ометање правде из члана 336. Б став 2. КЗ РС.

Поводом овог догађаја Адвокатска комора Србије је упутила дописе Министру унутрашњих послова, Начелнику Сектора унутрашње контроле, Директору полиције, Републичком јавном тужиоцу и Заменику републичког јавног тужиоца са захтевом да сви надлежни органи предузму све неопходне мере прописане законом и да о предузетим радњама обавесте Адвокатску комору Србије.

АКС је нарочито скренула пажњу на досадашње нерешене случајеве напада на адвокате посебно указујући на случај покојног адвоката Владимира Зрелеца који је више пута обавештавао Министарство унутрашњих послова о претњама којима је био изложен, тражио заштиту, те да је на крају лишен живота у непосредној близини своје адвокатске канцеларије.