Viktor

 

Поштоване колеге, 

 

У времену овом када ступамо на наше дужности и околностима које прате почетак нашег рада, адвокатура у Србији се спрема да закорачи у ново доба. Нове идеје и нови људи учинили су да наша професија пронађе пут из адвокатског лавиринта у којем смо се нашли и да означе нови почетак и наставак напора на остварењу адвокатских идеала.

 

Верујем да је време подела и несугласица које увек прати смену генерација у неком поретку сада иза нас и да спремни очекујемо предстојеће изазове. Ти изазови су велики и свеобухватни. Али они су одувек такви били и за нас само такви изазови и постоје. Српска адвокатура је одувек постојала и опстајала, а нарочито у периоду од Другог светског рата до данас, у једном окружењу које није разумело шта је то адвокатура, каква је њена улога у друштву, и које је врло често долазило у сукоб са начелима које ми сматрамо највреднијим: начелом слободе, једнакости, законитости – дакле са свиме што једну државу чини правном, а њене институције таквима да један слободан и цивилизован народ пристаје да их сматра за своје и да под таквим институцијама живи.

 

Међутим, и у таквим околностима српска адвокатура је показала сваку виталност, какву наша професија, иначе, показује у сваком делу света, и увек је била последњи гарант грађанима да ће њихова природна и законска права имати ко да заступа и брани. Мислим да наша данашња Адвокаска комора Србије и све коморе у њеном саставу и даље поседује исту виталност и снагу да заштити најпре себе, а потом и друге.

 

И време је да почнемо на томе да радимо.

 

Основне правце нашег будућег деловања сви знамо. Они се осећају и подразумевају. Очување уставно – правног положаја адвокатуре, заштита њене независности и самосталности, очување њене улоге пружаоца правне помоћи, унапређење материјалног положаја адвокатуре, решавање постојећих правних и техничких проблема у правосуђу, активан приступ доношењу свих закона, јачање друштвене улоге адвокатуре. А пре свега, враћање поштовања и самопоштовања нашој професији – етаблирањем једне истине у нашем друштву, једне слике о адвокату – господину, интелектуалцу, часном човеку који се бави једном поштованом професијом.

 

У прошлости, многи наши славни претходници, наше колеге, утабале су нам пут ка том циљу. Ми, данашњи адвокати, настављамо том стазом осећајући одговорност и понос што носимо адвокатску титулу. Она нам, осим наше егзистенције, доноси и задовољство што у профаном свету, у општој ерозији свих вредности, на питње чиме се бавимо, можемо одговорити: Ја сам адвокат!

 

У то име, поштоване колеге, све вас поздрављам и позивам на заједнички рад на остварењу адвокатских идеала.

 

 

адвокат Виктор Гостиљац,

председник Адвокатске коморе Србије