AKS-LogoFinal

 

Поштоване колегинице,

Поштоване колеге,

Адвокатура Србије данас обележава 160-ту годишњицу од доношења првог Закона о правозаступницима и овај дан се слави као дан успостављања адвокатске професије као самосталне и независне службе пружања правне помоћи. Од доношења првог Закона о правозаступницима адвокатура, донето је осам Закона о адвокатури и у сваком наредном закону је учињен корак напред у унапређивању њене самосталности и независности.

На овај свечани дан желимо да подсетимо да се реч адвокат, односно одвјетник први пут помиње у Законоправилима Светог Саве 1219 године када је прописано да ће сваки онај који је глув, нем или нема средстава да буде заступан на суду, добити свог одвјетника да га заступа. Семе из кога ће изнићи адвокатура у Србији се среће и у Душановом законику из 1349 године који прописује да ће сиротињи која није у стању да се парничи или брани бити дат заступник да се за њу парничи. Ово су лепи примери и докази постојања наше професије и њене неопходности у било ком друштву које жели да се назива цивилизованим. Супротстављање безакоњу и било ком угрожавању права грађана јесте историја српске адвокатуре.

Током целе своје историје адвокатура се суочавала са бројним изазовима које је успела да превазиђе захваљујући мудром и одмереном поступању у доношењу одлука а, пре свега, јединством свих посленика наше професије. Облици, форме и тежина изазова са којима се адвокатура суочавала и суочава се мењају, али је сигурно да их је могуће превазићи доследним поштовањем Kодекса професионалне етике адвоката.

Са уверењем да ће адвокатура Србије остати као и увек храбра, слободна и своја, честитамо Дан адвокатуре Србије свим члановима Адвокатске коморе Србије са најбољим жељама за лични и професионални успех.