15.12.2016.

Адвокатска комора Србије и Партнери за демократске промене Србија позивају Вас на конференцију поводом завршетка пројекта „Подизање капацитета адвокатуре за поступање у кривичним поступцима“ 22. децембра 2016. године, са почетком у 12:00 часова у хотелу Crowne Plaza, Владимира Поповића 10, Нови Београд.

У мају 2012. године Америчко удружење правника (American Bar Association Rule of Law Initiative – ABA ROLI) и Партнери за демократске промене Србија (Партнери Србија), у сарадњи са Адвокатском комором Србије, и уз подршку US Department of State/Bureau for International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL), започели су спровођење пројекта „Подизање капацитета адвокатуре за поступање у кривичним поступцима“ (Serbia Criminal Defense Capacity Program). Циљ пројекта био је да омогући бољи приступ грађана правди кроз повећање капацитета бранилаца за адекватно заступање клијената. Конференцијом 22. децембра, обележавамо завршетак пројекта, освртом на постигнуте резултате, и анализом ефеката досадашње примене Законика о кривичном поступку из 2011. године.

У оквиру Пројекта организовани су бројни тренинзи, семинари и радионице на којима су адвокати унапређивали вештине заступања у кривичним поступцима, као и конференције, панели и симулације суђења на којима су адвокати, судије и тужиоци размењивали мишљења о примени нових и унапређењу постојећих института кривичног поступка. Спроведена је и детаљна анализа коришћења притвора и других мера за обезбеђење присуства окривљеног, као и анализа примене и развој вештина за закључивање споразума између јавног тужиоца и окривљеног. Као иновативан начин преношења знања у оквиру овог Пројекта, организован је програм усвршавања путем интернета („Е-learning“) како би нови институти и вештине из области кривичног поступка били доступни адвокатима и њиховим приправницима из свих делова Србије. Пројекат је пружио и институционалну подршку успостављању и развоју Адвокатске академије Адвокатске коморе Србије, која организује програме континуираног усавршавања адвоката и адвокатских приправника.

Током четири године трајања пројекта, у активностима је учествовало преко 3.000 учесника, док Е-learning програм данас има око 1.300 корисника из целе Србије.

На Конференцији, поред представника адвокатуре, учествоваће и представници Министарства правде, правосудних органа, професионалних удружења, правних факултета, међународних организација, организација грађанског друштва и медија. Програм Конференције биће објављен накнадно.

Због ограниченог броја учесника молимо Вас да свој долазак потврдите на адресу office@partners-serbia.org или на телефоне: 011/3231 551, 011/ 3231 552.