AKS-LogoFinal

 

С А О П Ш Т Е Њ Е

Београд, 16.10.2019. године, број: 988/2019

 

Организовање протеста адвоката који су се окупили око неке идеје,  који деле иста или слична размишљања у погледу положаја адвокатуре у нашем друштву и оцене рада органа наших комора, представља једно легитимно средство изражавања мишљења, забринутости и незадовољства. Не тако давно, и сам сам био међу адвокатима који су се окупљали испред  Дечанске 13  протестујући  против коморских органа, заједно са својим колегама.

 

И овај протест наших колега, који је заказан за крај ове недеље, доживљавам као израз слободе, права и демократије, и то се мора поштовати јер на тим вредностима је и наш ред установљен. Па и сам Проглас је такав да га мање-више свако од нас може потписати, изузев оцене рада наших органа, где се, по природи ствари разликујемо. У осталом делу , ради се о захтевима који су, углавном већ усвојени на седницама УО АКС, по којима се поступа или је већ поступљено, или о дугорочним циљевима адвокатуре које делим са, евентуалним, потписницима овог документа.

 

Међутим, оно што је забрињавајуће, је појава која је за све нас новина: то је преузимање модела понашања, начина говора и опхођења према колегама неистомишњеницима које је до сада било део неког другог простора – јавног, лаичког, политичког и део ријалити програма – једна банализација проблема и свођење расправе на вређање у најпримитивнијем облику. Методологија рада оних који претендују да воде и да буду лидери овог протеста незадовољства – то незадовољство креирају пласирањем  лажних, фалсификованих, докумената Адвокатске коморе Србије, ширењем измишљених информација, стварањем  афера, теорија завере, форсирањем лажних оптужби о „режимском коморском руководству“, понављањем мантри о неактивној комори, отвореним претњама делегатима скупштине АКС-а -, јавним жигосањем појединаца,   све то у политичарском маниру, без стила и скрупула.

 

Ипак, увек се показивало да адвокатска јавност није исто што и шира јавност, и да код нас понашање које је противно Кодексу и етици адвоката не остаје непримећено. Због тога верујем да огромна већина колега дели моје мишљење о неприхватљивости оваквог понашања које штети  адвокатури у целини и ствара атмосферу сукоба који не постоје у реалности.

 

 

ПРЕДСЕДНИК

АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ

Виктор Гостиљац, адвокат

 

Преузмите саопштење у пдф-у овде