AKS-LogoFinal

 

Саопштење председника Адвокатске коморе Србије поводом предстојећих измена и допуна Закона о посредовању у решавању спорова


Поводом предстојећих измена и допуна Закона о посредовању у решавању спорова, у адвокатској јавности се,  последњих месеци,  појавио велики број дезинформација које су код  колега изазвале забринутост и које су ишле за тим да се створи погрешна представа о афирмативном ставу Управног одбора АКС по питању обавезности медијације.


Овакве оцене нису утемељене у одлукама УО АКС, нити у досадашњим активностима органа коморе. Управо супротно, аргументација адвокатуре и њених представника увек је ишла у правцу противљења увођењу обавезне  медијације,  промовисања принципа добровољности овог поступка и неслагања са стварањем нове,“параправосудне“ професије медијатора.


Законом о адвокатури прописано је да правну помоћ грађанима пружа адвокатура и да пружање правне помоћи обухвата и посредовање у циљу мирног решавања спорова. Кодекс професионалне етике прописује обавезу адвоката да клијенту укаже на могућност и целисходност решавања случаја мирним путем (чл. 3 ст. 1 тач. 5 Закона о адвокатури).


Законом о парничном поступку прописана је обавеза суда да укаже на могућност мирног решавања спорова. Идеја о увођењу обавезног првог састанка са медијатором, би значила вештачко увођење формалне фазе преговора, што би, извесно, довело до  пролонгирања поступка и увећавања трошкова. Медијација би морала представљати само могућност за грађане, али не и њихову обавезу.


Дубоко верујем да ће закључци УО АКС бити у духу ових ставова, а коначне одлуке ће бити донете када буду били познати конкретни предлози измена и допуна Закона о посредовању у решавању спорова.

 

Председник Адвокатске коморе Србије

Виктор Гостиљац

 

У прилогу можете преузети саопштење: