10.12.2015.

Дана 09.12.2015. одржан је у Министарству финансија састанак Стручног тима Адвокатске коморе Србије за преговоре у вези пореског положаја адвоката у 2015., 2016. и 2017., години и представника Министарства финансија. Састанку су у име адвокатуре Србије присуствовали адвокат Зоран Јеврић, потпредседник АК Србије, адвокат Бранислав Вулић, председник Комисије АК Србије за порезе и доприносе, адвокат Јован Михајловић, члан Стручног тима. Уместо члана Стручног тима из Адвокатске коморе Београда присуствовао је г. Видоје Матић, порески саветник Адвокатске коморе Београда. На састанку је разматран предлог Министарства финансија за утврђивање висине пореских обавеза адвоката који порезе плаћају у паушалном месечном износу.

На састанку је договорено да се измени Уредба о ближим критеријума за утврђивање висине пореске обавезе паушалних пореских обвезника који обављају самосталну делатност тако што ће се поново увести VI група обвезника која је и раније постојала и у коју би били разврстани адвокати (овакво решење постојало је у Уредби пре измена које су усвојене 30.12.2013. и којима је знатно погоршан порески положај адвоката, што је био и један од разлога за вишемесечни протест током 2014. године). Према постигнутом договору полазна основица за утврђивање висине пореске обавезе адвоката у 2015. и 2016. години износила би 100 % просечне зараде у Републици Србији, а за 2017. и наредне године 105 % од просечне зараде у Републици Србији.

С обзиром да је захтев Адвокатске коморе Србије био и измена обавезујућег упутства Пореске управе за примену критеријума за утврђивање висине пореске обавезе за адвокате који су паушални порески обвезници, Министарство финансија је прихватило овај предлог, али се настављају разговори у погледу корективних фактора. Министарство финансија предлаже да једини критеријум на основу којег би се вршило утврђивање висине пореске обавезе паушалних пореских обвезника буде стаж у адвокатури. Представници Адвокатске коморе Србије су инсистирали да осим овог критеријума (године стажа у адвокатури), буду примењени критеријуми из члана 6. став 1. тачка 7. алинеја друга (временски период обављања делатности) Уредбе, а у складу са предлогом Адвокатске коморе Србије у табеларном прегледу који је достављен Министарству финансија на састанку одржаном дана 09.12.2015., као и корективни коефицијенти из члана 6. став 1. тачка 6. Уредбе (старост предузетника и његова радна способност). О овом захтеву адвокатуре Србије Министарство финансија ће доставити свој став у што краћем року.

Договорено је да Министарство финансија припреми моделе решења (симулација примене прописа), да те моделе достави Адвокатској комори Србије у циљу сагледавања ефеката постигнутог договора и потребе да се сачине неке друге корекције. Ови модели решења – симулације, ће бити достављене Адвокатској комори Србије пре упућивања предлога измене Уредбе о ближим критеријумима за утврђивање висине пореске обавезе паушалних пореских обвезника који обављају самосталну делатност, Влади Републике Србије на разматрање и усвајање.

Поводом захтева Адвокатске коморе Србије да се размотре случајеви адвоката који су остварили право на репрограм пореског дуга током 2013. и предходних година и који су због незаконитих решења то право изгубили током 2014. године, Министарство финансија одбило је да преговара о овој теми са напоменом да је реч “о завршеној ствари”, али су истовремено нагласили да је припремљен предлог Закона о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, који би требао бити усвојен до краја године. Ступањем на снагу Закона о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији сви адвокати који су изгубили право на репрограм пореског дуга, могли би да поднесу нови захтев и остваре право на репрограм. Према мишљењу Министарства финанснија овим би биле отклоњене све неправилности настале током 2014. године.

Представници адвокатуре Србије на састанку су инсистирали да се питање репрограма адвоката који су изгубили право на репрограм током 2014. године због примене Уредбе о изменама и допунама Уредбе о ближим критеријумима за утврђивање висине пореске обавезе паушалних пореских обвезника који обављају самосталну делатност поново размотри. Подсећамо да су адвокати који су били у репрограму 2013. године, изменама Уредбе о ближим критеријумима за утврђивање висине пореске обавезе паушалних пореских обвезника који обављају самосталну делатност од 30.12.2013.године, мимо своје воље, били доведени у ситуацију да не могу да испоштују закључене споразуме о репрограму због чињенице да су за 2014. годину по тој Уредби (из децембра 2013.) енормно и мимо свих постојећих критеријума увећане пореске обавезе за 2014. годину. Оваквим поступањем државних органа порески обвезници су онемогућени да изврше преузете обавезе и доведени у неповољан положај.

О даљем току активности Адвокатске коморе Србије у овој области сви адвокати ће бити обавештени путем интернет старнице Адвокатске коморе Србије и адвокатсих комора у саставу Адвокатске коморе Србије.