Obaveštavamo vas da predstavnici advokature nisu bili pozvani na javno slušanje i predstavljanje Akcionog plana za poglavlje 23 pristupnih pregovora Republike Srbije Evropskoj uniji. S tim u vezi prenosimo dopis koji je Advokatska komore Srbije uputila Narodnoj skupštini Republike Srbije i Ministarstvu pravde koji glasi:

 

Poštovana Predsednice Narodne skupštine,
Poštovana Ministarko pravde,

 

Povodom najavljenog javnog slušanja i predstavljanja Akcionog plana za Poglavlje 23 pristupnih pregovora Republike Srbije Evropskoj uniji Advokatska komora Srbije smatra nužnim da ukaže da advokatura Srbije nije pozvana da učestvuje u najavljenom javnom slušanju niti su primedbe koje su u prethodnom periodu davane na nacrte ovog Akcionog plana uzete u obzir.

Podsećamo da je odredbom člana 67. Ustava Republike Srbije u poglavlju „Ljudska prava i slobode“ građanima Srbije garantovano pravo na pravnu pomoć koju pružaju advokatura kao samostalna i nezavisna služba i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave.

Podsećamo da je Univerzalnom deklaracijom UN o ljudskim pravima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima koje je ratifikovala država Srbija svima garantovano pravo na pravnu pomoć nezavisnog pravnog stručnjaka u odbrani ljudskih prava i interesa. Taj nezavisni pravni stručnjak jeste advokat.

Imajući u vidu ustavno pravni položaj advokature u Srbiji i nespornu činjenicu da je advokatura jedina samostalna i nezavisna služba pružanja pravne pomoći čiji je osnovni zadatak zaštita i odbrana ljudskih prava i sloboda građana i njihovih interesa, ukazujemo da je nedopustivo da advokatura i advokatske komore u Srbiji kao obavezna profesionalna udružea advokata nisu pozvane da prisustvuju javnom slušanju i predstavljanju Akcionog plana za Poglavlje 23 pristupnih pregovora sa EU.

Naglašavamo da je za advokaturu Srbije neprihvatljivo da ne učestvuje u postupku harmonizacije propisa RS tokom pristupnih pregovora za oblast pravosuđa i ljudskih prava, a naročito da se njen pravni položaj, uloga i zadaci analiziraju izvan Poglavlja 23. Advokatura Srbije ne prihvata da se o pravnoj pomoći i normativnom uređenju advokature raspravlja u Poglavlju 3 – uslugama, jer pravna pomoć nije i ne može biti usluga na tržištu.

O ovom stavu Ministarstvo pravde je više puta obavešteno, uključivši i nedavni sastanak koji održan 13.12.2016. kada je istaknuto da će advokatura Srbije preduzeti sve neophodno pre svega u cilju zaštite interesa graađana Srbije i odbrane njihovog ljudskog prava na pravnu pomoć koju pruža advokatura kao samostalna i nezavisna služba, ali i radi odbrane ustavnog položaja advokature.

Bez učešća advokature u reformskim procesima nema ni nezavisnog, stručnog i efikasnog pravosuđa i Akcioni plan za Poglavlje 23 ne može biti realizovan u interesu građana Srbije.

 

 

PREDSEDNIK

ADVOKATSKE KOMORE SRBIJE

Dragoljub Đorđević, advokat

 

Preuzimite originalni tekst dopisa ovde