10.12.2015.

Dana 09.12.2015. održan je u Ministarstvu finansija sastanak Stručnog tima Advokatske komore Srbije za pregovore u vezi poreskog položaja advokata u 2015., 2016. i 2017., godini i predstavnika Ministarstva finansija. Sastanku su u ime advokature Srbije prisustvovali advokat Zoran Jevrić, potpredsednik AK Srbije, advokat Branislav Vulić, predsednik Komisije AK Srbije za poreze i doprinose, advokat Jovan Mihajlović, član Stručnog tima. Umesto člana Stručnog tima iz Advokatske komore Beograda prisustvovao je g. Vidoje Matić, poreski savetnik Advokatske komore Beograda. Na sastanku je razmatran predlog Ministarstva finansija za utvrđivanje visine poreskih obaveza advokata koji poreze plaćaju u paušalnom mesečnom iznosu.

Na sastanku je dogovoreno da se izmeni Uredba o bližim kriterijuma za utvrđivanje visine poreske obaveze paušalnih poreskih obveznika koji obavljaju samostalnu delatnost tako što će se ponovo uvesti VI grupa obveznika koja je i ranije postojala i u koju bi bili razvrstani advokati (ovakvo rešenje postojalo je u Uredbi pre izmena koje su usvojene 30.12.2013. i kojima je znatno pogoršan poreski položaj advokata, što je bio i jedan od razloga za višemesečni protest tokom 2014. godine). Prema postignutom dogovoru polazna osnovica za utvrđivanje visine poreske obaveze advokata u 2015. i 2016. godini iznosila bi 100 % prosečne zarade u Republici Srbiji, a za 2017.  i naredne godine 105 % od prosečne zarade u Republici Srbiji.

S obzirom da je zahtev Advokatske komore Srbije bio i izmena obavezujućeg uputstva Poreske uprave za primenu kriterijuma za utvrđivanje visine poreske obaveze za advokate koji su paušalni poreski obveznici, Ministarstvo finansija je prihvatilo ovaj predlog, ali se nastavljaju razgovori u pogledu korektivnih faktora. Ministarstvo finansija predlaže da jedini kriterijum na osnovu kojeg bi se vršilo utvrđivanje visine poreske obaveze paušalnih poreskih obveznika bude staž u advokaturi. Predstavnici Advokatske komore Srbije su insistirali da osim ovog kriterijuma (godine staža u advokaturi), budu primenjeni kriterijumi  iz člana 6. stav 1. tačka 7. alineja druga (vremenski period obavljanja delatnosti) Uredbe, a u skladu sa predlogom Advokatske komore Srbije u tabelarnom pregledu koji je dostavljen Ministarstvu finansija na sastanku održanom dana 09.12.2015., kao i korektivni koeficijenti iz člana 6. stav 1. tačka 6. Uredbe (starost preduzetnika i njegova radna sposobnost). O ovom zahtevu advokature Srbije Ministarstvo finansija će dostaviti svoj stav u što kraćem roku.

Dogovoreno je da Ministarstvo finansija pripremi modele rešenja (simulacija primene propisa), da te modele dostavi Advokatskoj komori Srbije u cilju sagledavanja efekata postignutog dogovora i potrebe da se sačine neke druge korekcije. Ovi modeli rešenja – simulacije, će biti dostavljene Advokatskoj komori Srbije pre upućivanja predloga izmene Uredbe o bližim kriterijumima za utvrđivanje visine poreske obaveze paušalnih poreskih obveznika koji obavljaju samostalnu delatnost, Vladi Republike Srbije na razmatranje i usvajanje.

Povodom zahteva Advokatske komore Srbije da se razmotre slučajevi advokata koji su ostvarili pravo na reprogram poreskog duga tokom 2013. i predhodnih godina i koji su zbog nezakonitih rešenja to pravo izgubili tokom 2014. godine,  Ministarstvo finansija odbilo je da pregovara o ovoj temi sa napomenom da je reč ” o završenoj stvari”, ali su istovremeno naglasili da je pripremljen predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji bi trebao biti usvojen do kraja godine. Stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji svi advokati koji su izgubili pravo na reprogram poreskog duga, mogli bi da podnesu novi zahtev i ostvare pravo na reprogram. Prema mišljenju Ministarstva finansnija ovim bi bile otklonjene sve nepravilnosti nastale tokom 2014. godine.

Predstavnici advokature Srbije na sastanku su insistirali da se pitanje reprograma  advokata koji su izgubili pravo na reprogram tokom 2014. godine zbog primene Uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o bližim kriterijumima za utvrđivanje visine poreske obaveze paušalnih poreskih obveznika koji obavljaju samostalnu delatnost ponovo razmotri. Podsećamo da su advokati koji su bili u reprogramu 2013. godine, izmenama Uredbe o bližim kriterijumima za utvrđivanje visine poreske obaveze paušalnih poreskih obveznika koji obavljaju samostalnu delatnost od 30.12.2013.godine, mimo svoje volje, bili dovedeni u situaciju da ne mogu da ispoštuju zaključene sporazume o reprogramu zbog činjenice da su za 2014. godinu po toj Uredbi (iz decembra 2013.) enormno i mimo svih postojećih kriterijuma uvećane poreske obaveze za 2014. godinu. Ovakvim postupanjem državnih organa poreski obveznici su onemogućeni da izvrše preuzete obaveze i dovedeni u nepovoljan položaj.

O daljem toku aktivnosti Advokatske komore Srbije u ovoj oblasti svi advokati će biti obavešteni putem internet starnice Advokatske komore Srbije i advokatsih komora u sastavu Advokatske komore Srbije.