20.04.2016.

Poštovane kolege,

Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju koji je objavljen u “Službenom glasniku RS” 106/2015 u prelaznim i završnim odredbama je predvideo:

  • odredbom člana 547 Zakona o izvršenju i obezbeđenju, izvršni poverioci u čiju korist je pre početka rada izvršitelja u Republici Srbiji doneto rešenje o izvršenju na osnovu izvršne ili verodostojne isprave ili rešenje o obezbeđenju i koji na dan 01.05.2016. još vode izvršni postupak ili postupak obezbeđenja, dužni su da se u roku od 01.05.2016. do 01.07.2106. izjasne o tome da li su voljni da izvršenje sprovede sud ili javni izvršitelj;
  • prema stavu 2 iste odredbe ako se izvršni poverioci ne izjasne u zakonom propisanom rokom, izvršni postupak se obustavlja.

U prilogu je tabela sa podacima o početku datuma rada izvršitelja za sve sudove u Republici Srbiji. Ovi datumi su bitni jer u izvršnim postupcima i postupcima obezbeđenja u kojima je rešenje doneto pre ovih datuma, izvršni poverioci u napred navedenom roku moraju da se izjasne o tome ko će im dalje sprovoditi izvršenje.

Datum imenovanja izvršitelja