AKS-LogoFinal

 

I N F O R M A C I J A

Poštovane kolege,

Obaveštavamo Vas da je Vlada Republike Srbije na sednici koja je održana 01.04.2021. donela UREDBU o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja kojom je advokatura izuzeta od obaveze korišćenja i evidentiranja izvršenih radnji putem fiskalnih kasa.
Ova Uredba je rezultat pregovora sa Ministarstvom finansija i Vladom Republike Srbije u kojima su učestvovali predsednici Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograda, kao najbrojnije advokatske komore u sastavu Advokatske komore Srbije.
Podsećamo da je Advokatska komora Srbije dana 25.11.2020. uputila dopis Ministarstvu finansija, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvu pravde u kojem je iznela razloge zbog kojih Zakon o fiskalizaciji u delu koji se odnosi na evidentiranje prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, ne bi smeo odnositi na advokaturu. Istim dopisom Advokatska komora Srbije je predložila rešenje da se Uredbom Vlade Republike Srbije advokatura izuzme od obaveze fiskalizacije, što je u kasnijim neposrednim pregovorima i utvrđeno.
U prilogu dostavljamo UREDBU Vlade Republike Srbije kojom se uređuje ovo pitanje i koja je objavljena u „Službenom glasniku RS“ 32/2021 od 02.04.2021.

 

 Saopštenje o fiskalnim kasama

 Uredba o fiskalnim kasama